Bulu Kening

 


Bulu kening yang tebal dan penuh

Kembalikan semula kening anda,
kembalikan kuasa anda.

Mata adalah salah satu ciri yang paling menonjol di muka manusia, menyediakan bukan hanya penglihatan tetapi juga membantu mempamerkan pelbagai ekspresi muka dan digunakan sebagai alat komunikasi bukan lisan. Lebih-lebih lagi dengan bentuk kening; sudut lekukan dan ketebalan bulu boleh mempengaruhi tanggapan yang memandangnya. Hari ini, lelaki dan wanita mengubah suai kening mereka dengan solekan, rawatan kosmetik, penanggalan rambut dan juga sambungan rambut untuk mendapatkan kening yang diingini.

Walaupun sesetengah wanita membentuk kening mereka menjadi nipis, bulu kening yang jarang umumnya tidak menarik untuk lelaki. Kening yang tebal dan gelap melambangkan kekuatan dan kekuasaan manakala yang pucat dan nipis mencerminkan kelemahan dan penuaan. Faktor etnik memainkan peranan penting di mana orang Asia Timur mempunyai kening mata yang kurang menarik. Ramai orang yang terkenal telah diketahui mempunyai kening yang lebat. Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama mempunyai sepasang kening tebal tidak seperti John McCain, lawannya dengan kening beruban. Tun Dr Mahathir Mohamad, pada masa mudanya, mempunyai kening lebat yang menonjol dan berkhidmat sebagai Perdana Menteri Malaysia selama 22 tahun. Brooke Shields dengan kening gelap beliau yang tersendiri, yang adalah seorang model dan pelakon kanak-kanak, terkenal awal dalam hidupnya.

 

Apa perlunya kening?

 • Keperluan
  Bulu pada dahi membentuk benteng barisan hadapan untuk mengelakkan kotoran, peluh dan hujan dengan menghalang kelembapan dari memasuki mata kita. Malah bentuk dahi itu sendiri akan mengalihkan peluh ke bawah dahi kita seterusnya mencegah rasa tidak selesa dari peluh yang masin.
 • Kecantikan
  Sama seperti penipisan rambut pada kulit kepala, kekurangan rambut di sekeliling mata boleh menyebabkan wajah seseorang kurang menarik. Penjagaan kawasan di sekeliling mata tidak harus terhad kepada wanita kerana sebagai lelaki yang ingin memberi persepsi kekuatan dan maskulin bertumpu untuk kening sepenuhnya kerana garis kening yang nipis dan jarang hanya menggambarkan kelemahan.
 • Pisiognomi wajah
  Di dalam amalan membaca wajah, bentuk dan ciri-ciri wajah seseorang boleh menentukan ciri-ciri seseorang dan juga takdirnya. Mata memainkan pengaruh yang kuat dalam perkara ini dan dipercayai bahawa kekurangan rambut di kening menggambarkan kesusahan nasib malang. Dalam aspek ini, bentuk kening boleh diubah suai untuk meningkatkan keseimbangan yang harmoni dari segi yin dan yang atau untuk memperbaiki feng shui wajah seseorang.
 

Apa yang menyebabkan
bulu kening lemah dan gugur?

 • rawatan kosmetik yang berlebihan termasuk waxing, tweezing, threading, elektrolisis, laser dan tatu pada kening.
 • penggunaan penanggal solekan yang berlebihan.
 • Tekanan, perubahan hormon termasuk bermulanya putus haid di kalangan wanita dan ubat-ubatan yang diambil
 • gangguan kronik kulit seperti ekzema, jangkitan kulat (kurap) dan kutu.
 • Pelbagai keadaan perubatan yang termasuk akibat gangguan autoimun, masalah tiroid terutamanya hipotiroidisme, hypotrichosis atau kekurangan pertumbuhan rambut dan alopecia universalis atau keguguran rambut yang banyak akibat rawatan kemoterapi.

Apakah penyelesaian untuk kening yang tebal dan penuh?

Memperkenalkan Mau Plus ™ Eyebrow Restorer. Diperbuat daripada bahan semulajadi, produk cosmeceutical terbaru ini menyuburkan, melembapkan, melembutkan, membaiki dan mengembalikan kening rapuh dan jarang, mengukuhkan setiap helai rambut menjadikannya lebih padat untuk mata yang lebih sihat dan lebih menonjol. . Diperbuat daripada bahan semulajadi, dirumus khas dengan serum bebas wangian, bebas alkohol dan paraben merangsang pertumbuhan bulu kening baru.

Bagaimana menggunakannya?

GunakanMau Plus ™ Eyebrow Restorer dua kali sehari dengan aplikator ke tengah dahi. Keputusan yang diingini boleh dilihat selepas 8 minggu penggunaan berterusan.

Eyebrow Restorer adalah hypoallergenic dan sesuai untuk mata yang sensitif dan mereka yang memakai kanta sentuh. Boleh digunakan di bawah solekan.

The effect of Mau Plus® Eyebrow Restorer on human hair follicles growth

Human hair follicles in anagen phase are isolated from skin biopsys and cultured with or without Mau Plus® Eyebrow Restorer for 8 days.

Measurement of hair growth
improves by 35% the
growth of human hair follicles
in comparision with untreated follicles
after 8 days of treatment.

Untreated
Mau Plus® Eyebrow Restorer

 
 
Apakah bahan-bahan aktif dalam
Mau Plus ™ Eyebrow Restorer?

 • Alpha Glucosyl Hesperidin adalah bioflavonoid atau 'Vitamin P' secara semula jadi yang didapati dalam paprika dan buah-buahan sitrus. Derivatif hesperidin yang mudah larut ini, apabila digunakan dengan gabungan diosmin, glucosidase yang merupakan enzim yang hadir secara semula jadi kulit perlahan-lahan menghasilkan hesperidin yang menguatkan kapilari, menjaga vaskular, merangsang peredaran seterusnya memperbaiki aliran darah ke folikel rambut.
 • Pisum Sativum (Pea) Peptida adalah campuran penyediaan liposomal peptida kecil, dihidrolisiskan daripada protein Pea (Pisum sativum) (peptone) dengan melambatkan penuaan yang menggalakkan penghasilan semula jadi kolagen. Ia melindungi dan pembaikan protein epidermis terhadap kerosakan yang diakibatkan oleh proteases yang diaktifkan oleh kesan buruk alam sekitar seperti pencemaran, tekanan dan sinar UV.
 • Pantenol meningkatkan penampilan dan rasa rambut, dengan meningkatkan struktur rambut, kelembutan dan memperbaiki kilauan dan tekstur rambut yang telah rosak secara fizikal atau akibat rawatan kimia.
 • lain-lain minyak dan ekstrak botani yang bukan toksik, bahan-bahan semulajadi, mineral dan vitamin.

Anagen/Telogen ratio

Mau Plus® Eyebrow Restorer increases the anagen/telogen ratio by 46% as compared to a reduction of 33% for the placebo, attesting the efficacy of the product in stimulating hair growth and reducing ocular hair loss problem.

 
 


Siapakah yang sesuai menggunakan
Mau Plus ™ Eyebrow Restorer?

Mereka yang

 • dengan secara semula jadi mempunyai kening yang halus dan jarang
 • menderita akibat folikel rambut yang rosak atau kekurangan zat folikel rambut disebabkan penggunaan kosmetik mata dan rawatan bulu mata yang berlebihan.
 • rambut secara tiba-tiba hilang disebabkan oleh kemoterapi, keadaan kesihatan, perubahan hormon dan ubat-ubatan, atau
 • yang ingin mempunyai kening yang sihat dan penu bagi mata yang lebih menarik dan menonjol.

Untuk kegunaan luaran sahaja. . Adalah disyorkan untuk membuat ujian kulit di belakang tangan sebelum menggunakan produk ini. Sekiranya sebarang iritasi, gatal, bengkak atau kemerahan berlaku di kawasan sapuan, hentikan menggunakannya dengan serta-merta. Produk tidak boleh diguna pakai di bahagian dalam mata. Sekiranya ia berlaku, bilas segera dengan air bersih dan dapatkan rawatan perubatan jika kerengsaan berterusan.

Atas sebab berjaga-jaga, Mau Plus® Eyebrow Restoreradalah tidak digalakkan untuk wanita mengandung atau menyusu, orang-orang yang di bawah umur 14 tahun, pesakit yang menjalani kemoterapi dan mereka yang mempunyai gangguan okular.

 
2 Langkah untuk rambut okular yang sihat